Čuj pesmu andjela vesnika
„Dobro nam došle natrag, devojke“, rekla je gospodja Meklin, stojeći iza podijuma u vrhu školske sale. „Nadam se da ste svi imali fantastičan produženi vikend. Ja sam vikend provela u Vermontu i blo je apsolutno božanstveno.“
Svih sedam stotina učenica škole za devojke Konstans Bijar, uzrasta od vrtića da dvanaestog razreda, i pedeset nastavnika i članova nenastvnog osoblja diskretno se zakikotalo. Svi su znali da gospodja Meklin ima devojku u Vermontu. Zove se Vonda i vozi traktor. Gospodja Meklin na unutrašnjoj strni butine ima istetovirano: Provozaj me, Vonda.
Istina je, Boga mi.
Gospodja Meklin, ili gospodja M, kako je devojke zovu, njihova je direktorka. Njen posao je da krem svake generacije gura napred – da šalje devojke na najbolje faksove, u najbolje brakove, najbolje živote – i veoma je dobra u svom poslu. Ona nema nerava za gubitnike, i kad uhvati neku svoju učenicu da se ponaša kao luzer – stalno izostaje zbog bolesti, ili slabo prolazi na SAT testovima – ona zove psihiće, savetnike i tutore, kako bi bila sigurna da devojka dobija svu ličnu pažnju, koja joj je potrebna da bi imala visoke ocene, izuzetan uspeh i toplu dobrodošlicu na koledžu koji izabere.
Gospodja M, takodje, ne toleriše zlobu. Konstans bi, kao, trebalo da bude škola bez bagre i predrasuda bilo koje vrste. Njena omiljena izreka je: „Kad nešto smatrate, vi smarate i sebe i mene“. Najbezazlenije opanjkavanje medju devojkama kažnjava se danom izolacije i pisanjem ozbiljno teškog eseja. Ali, te kazne su retko potrebne. Gospodja M živi u blaženom neznanju o tome šta se stvarno dešava u školi. Sigurno nije mogla da čuje šaputanje u zadnjem delu sale, gde su sedele učenice starijih razreda.
„Mislila sam da si rekla da se Serena danas vraća“, Rejn Hofšteter je prošaputala Izabel Kouts.
Tog jutra, Bler, Kejt, Izabel i Rejn su se, kao i obično našle na terasi jednog kafića iza ugla, da dime i kafenišu pre početka časova. To su radile svakog jutra, u poslednje dve godine, i negde su očekivale da će im se Serena pridružiti. Ali, škola je počela pre deset minuta, a Serena se, još uvek, nije pojavila.
Bler nije mogla da ne bude ljuta što Serena pravi još veću frku oko svog povratka. Njeni prijatelji su krenuli da se vrpolje na svojim stolicama, iščekujući da vide Serenu, kao da je ona neka slavna ličnost.
„Verovatno je previše drogirana da bi danas došla u školu“, odvratila je, šapatom, Izabel. „Kunem se, sinoć je, kod Bler, provela, kao, sat vremena u klonji. Ko zna šta je tamo radila.“
„Čula sam da prodaje pilule sa slovm S na njima. Skroz je zavisna od njih“, Kejti je rekla Rejn.
„Čekaj samo da je vidiš“, rekla je Izabel. „U totalnom je haosu.“
„Aha“, šapatom je odgovorila Rejn. „Čula sam da je u Nju Hempširu pokrenula nekakav vudu kult.“
Kejti se zacerekala. „Pitam se da li će nas pozvati da se priključimo.“
„Halo?“ rekla je Izabel. „Može ona gola da pleše s kokoškama koliko hoće, ali mene u tom filmu nećete gledati. Nema šanse.“
„A, gde u gradu, inače, možeš da nabaviš žive kokoške?“ raspitivala se Kejti.
„Grozno“, rekla je Rejn.
„Sada bih volela da počnemo tako što ćemo otpevati himnu. Molim vas da ustanete i otvorite vaše himnarijume, na strani četrdeset tri.“, davale je uputstva gospodja M.
Gospodja Vidz, hipi nastavnica muzičkog, sitno kovrdžave kose, počela je, na klaviru u uglu, da udara prve akorde poznate melodije; zatim je svih sedam stotina devojaka ustalo i počelo da peva.
Njihovi glasovi zalebdeli su niz Devedeset treću ulicu do ugla na kojem je, upravo, skretala Serena van der Vudsen, psujući sebe što kasni. Ovako rano nije ustala još od završnih ispita na kraju jedanaestog razreda, na Akademiji Hanover, prošlog juna, i načisto je zaboravila koliko je to užasno.
„Čuj, andjele, što pe-vaju!
Sla-va novorodjenom kralju!
Mir na Zemlji i milosrdje da se šire
Boga i grešnike da pomire.“
Dženi Hamfri, učenica devetog razreda u Konstansu, nečujno je pevušila reči, čitajući sa drugaricom pored, iz himnarijuma koji je Dženi sama ispisala svojim izuzetno lepim rukopisom. Trebalo joj je celo leto, i himnarijumi su bili predivni. Za tri godine, Institut umetnosti i dizajna Prat razvaliće joj vrata, kucajući. Ipak, Dženi je muka od nelagodnosti svaki put kad koriste himnarijume, i zbog toga ne može glasno da peva. Glasno pevanje liči joj na razmetanje, kao da kaže: „Pogledajte me, ja pevam, čitajući iz himnarijuma koji sam ja napravila. Zar nisam kul?“
Dženi više voli da bude nevidljiva. Pošto je kovrdžava, sićušna i nova, nije joj teško da bude neprimetna. Štaviše, bilo bi joj lakše, da joj sise nisu tak neverovatno velike. Četrnaest joj je godina, a nosi 75D.
Možete li to da zamislite?
„Čujte kako nebeski domaćin oglašava
U Vit-le-je-mu rodjen Hrist što spa-sava!“
Dženi je stajala na kraju reda stolica na rasklapanje pored velikih prozora sale koj gledaju na Devedeset treću ulicu. Iznenada joj je pažnju privuklo neko kretanje na ulici. Plava kosa leti. Barberijev karirani mantil. Braon čizme od izlizanog antilopa. Nova uniforma kestenjaste boje – neobičan spoj, ali joj dobro stoji. Izgleda da je... nemoguće da jeste... možda.... Ne!... Da li je?
Da, jeste.
Trenutak kasnije, Serena van der Vudsen je gurnula teška drvena vrata sale, ušla i zastala, tražeći pogledom svoj razred. Bila je bez daha i kosu joj je raščupao vetar. Obrazi su joj bili rumeni, a oči blistave od trčanja preko dvanaest blokova, od Pete avenije do škole. Izgleda još savršenije nego što je se Dženi seća.
„O, Bože“, Rejn je prošaputala Keti, u zadnjim redvoima sale. „Da nije, kao, usput, svratila u neko sklonište za beskućnike, da se obuče?“
„Nije se, čak, ni očešljala“, cerekala se Izabel. „Pitam se gde li je noćas spavala.“
Gospodja Vidz je završila himnu, treskajući snažno po klaviru.
Gospodja M je pročistila grlo. „A sada, minut ćutanja za one manje srećne od nas. Naročito za američke urodjenike koji su ubijeni prilikom osnivanja ove zemlje, koje molimo da se ne ljute na nas što smo juče proslavili Kolumbov dan“, rekla je.
Prostorija je utihnula. Pa, skoro.
„Vidiš kako je Serena položila ruke na stomak? Verovatno je napumpana.“, Izabel Kouts je šaputala Rejn Hofštetr. „To se radi samo kad si trudna.“
„Mogla je jutros da abortira. Možda je zbog toga zakasnila“, odgovorila je Rejn.
„Moj otac daje neku lovu za Feniks haus“, Kejti je pričala Lauri Sajmon. „Saznaće da li je Serena dolazila tamo. Kladaim se da se zbog toga vratila usred polugodja. Bila je na odvikavanju.“
„Čula sam da u internatima jednu vrstu marihuane mešaju sa cimetom i instant kafom i ušmrkaju. To je kao spid, ali ti koža pozeleni, ako to radiš previše dugo“, kreštala je Niki Baton. „Oslepiš i onda umreš“
Bler je uhvatila deliće onoga što su njene drugarice brbljale, i smešila se zbog onoga što je čula.
Gospodja M se okrenula i klimnula glavom Sereni.
„Devojke, volela bih da sve poželite dobrodošlicu Sereni van der Vudsen. Serena će se danas pridružiti starijim razredima.“ Gospodja M se nasmešila. „Zašto ne bi sela, Serena?“
Serena je lagano prošla centralnim prolazom izmedju redova sedišta i sela na prazno mesto, pored hronične nosokopačice, drugakinje Lize Sajks.
Dženi se jedva suzdržavala. Serena van der Vudsen! Ona je tu, u istoj prostoriji, udaljena samo nekoliko koraka. Tako stvarna. I sada izgleda tako zrelo.
Pitam se, koliko li je puta to uradila, mozgala je Dženi u sebi.
Zamišljala je Serenu i plavog momka iz internata, naslonjene na stablo velikog starog drveta, oboje ogrnuti njegovom jaknom. Serena je morala da se išunja iz sobe, bez mantila. Bilo joj je veoma hladno, i smola od drveta joj se ulepila u kosu, ali vredelo je. Onda je Dženi zamišljala Serenu u drugog kobajagi dečka, u ski liftu. Ski lift se zaglavio i Serena je sela momku u krilo, da bi se zagrejala. Počeli su da se maze i nisu mogli da se zaustave. Dok su to obavili, ski lift je ponovo krenuo, ali njihove skije su bile skroz zapetljane, pa su ostali u sedištu i spustili se niz brdo i ponovo seksali.
Kako je to kul, mislila je Dženi. Definitivno, Serena van der Vudsen je, apsolutno, najkul devojka na celom svetu. Definitivno, više kul od ostalih devojka starijih razreda. A kako je tek kul što je zakasnila, usred polugodja, i što izgleda tako.
Bez obzira koliko si bogat ili fenomenalan, internat nekako učini da izgledaš kao beskućnik. Glamurozni beskućnik, u Sereninom slučaju.
Godinu dana njena kosa nije videla makaze. Sinoć je kosu nosila zavezanu, ali danas ju je pustila i izgledala je prilično čupavo. Nosila je belu mušku oksford košulju, koja je bila iskrzana oko kragne i manžetni, a kroz nju se provideo njen ljubičasti čipkani brus. Na nogama je imala svoje omiljene braon čizme na perljanje, a iza jednog kolena, na njenim crnim čarapama, bila je velika rupa. Najgore od svega je što je morala da kupi nove uniforme, jer je stare bacila u kontejner kad je otišla u internat. Ta nova uniforma najviše je drečala.
Nove uniforme su maka šestog razreda, jer devojek u Konstansu, tada, iz tunike prelaze u suknje. Nove suknje su od poliestera i imaju neprirodno krute falte. Materijal ima grozan, kičast sjaj i novu boju: kestenjastu. Užas. A baš tu kestenjastu uniformu izabrala je Serena da obuče prvog dana. Plus, dosezala joj je čak do kolena. Sve druge starije devojke nosile su iste, stare plave vunene skunje, koje nose još od šestog razreda. Toliko su porasle, da su im suknje okraćale. Što kraća suknja, to je devojka više kul.
Bler, u stvari, nije toliko porasla, ali je svoju suknju krišom skratila.
„Šta je to ona, jebo’o te, obukla?“ šištala je Kejti Farkaš.
„Možda misli da kestenjasto izgleda kao Prada, ili tako nešto“, podrugljivo je komentarisla Laura.
„Mislim da hoće da nam pošalje poruku“, šaputala je Izabel. „Kao, pogledajte me, ja sam Serena, ja sam prelepa, pa mogu da obučem šta mi je volja.“
I može, razmišljala je Bler. To je jedna od stvari koje je najviše izludjuje kod Serene. Izgledala bi dobro i u vreći.
Ali, nebitno je kako Serena izgleda. Ono što Dženi, i svaka druga osoba u sobi, želi da zna jeste: Zašto se vratila?
Svi su krivili vratove da bi je videli. Da li ima modricu na oku? Da li je trudna? Da li izgleda stondiranu? Da li su joj svi zubi na broju? Da li je išta na njoj drugačije?
„Je li ono ožiljak na njenom obrazu?“ prošaputala je Rejn.
„Napali su je nožem jedne noći dok je dilovala drogu“, odgovorila je Kejti. „Čula sam da je, letos, imala plastičnu operaciju u Evropi, ali nisu to dobro izveli.“
Gospodja Meklin je sad čitala naglas. Serena se zavalila u svoju stolicu, prekrstila noge i sklopila oči, uživajući u starom, dobro poznatom osećaju sedenja, u ovoj sobi punoj devojaka, i slušajući glas gospodje M. Ne zna zašto je bila tako nervozna pred školu, tog jutra. Uspavala se i obukla za pet minuta, a iskrzanim noktom na nosi pocepala čarape. Odlučila je da obuče staru izlizanu košulju svog brata Erika, jer miriše na njega. Erk je išao u isti internat gde i Serena, ali sada je već na koledžu, i strašno joj nedostaje.
Baš kad je izlazila iz stana, majka ju je primetila i naterala bi je da se presvuče, samo da nije toliko kasinila.
„Ovog vikenda“, rekla je njena majka, „idemo u šoping i vodim te u moj salon. Ne možeš ovde ići takovog izgleda. Ne zanima me kako su te puštali da se oblačiš u internatu.“ Onda je poljubila ćerku u obraz i vratila se u krevet.
„O, Bože, mislim da je zaspala“, Kejti je šapnula Lauri.
„Možda je samo umorna“, odgovorila je Laura. „Čula sam da su je izbacili jer je spavala sa svim momcima redom. Na zidu iznad kreveta, udarala je recke. Njena cimerka ju je odala, jedino su je tako provalili.“
„Plus, sav taj ples sa kokoškama, u gluvo doba“, dodala je Izabel, na šta su devojek dobile napad kikotanja.
Bler je grizla usne, boreći se sa glasnim smehom. Jednostavno, previše je zabavno.